Wiele osób boryka się z problemami trawiennymi takimi jak wzdęcia, gazy, biegunki czy ból brzucha. Bardzo częstą przyczyną takiego stanu rzeczy jest brak tolerancji węglowodanów łatwo fermentujących czyli fodmap ang. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides And Polyols.
Szczególnie narażone dolegliwości są osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) lub stanami zapalnymi jelit. Dieta fodmap nie ma na celu spalania tłuszczu tylko poprawę samopoczucia.
Do węglowodanów łatwo fermentujących czyli słabo wchłanialnych czy krótkołańcuchowych zaliczamy:
- fruktozę
- laktozę
- fruktany
- glakatany
- poliole
Spis treści
Dlaczego produkty bogate w fodmap wywołują dyskomfort?
Węglowodany łatwo fermentujące powodują większe wchłanianie wody przez jelito cienkie. Następnie trafiają do jelita grubego i są fermentowane przez bakterie jelitowe, które podczas tego procesu wytwarzają zbyt duża ilość gazów co wywołuje wzdęcia i dolegliwości jelitowe.
Produkty bogate w fodmap
Osoby u których produkty, zawierają dużo węglowodanów łatwo fermentujących powinny unikać:
Warzywa z wysokiem fodmap
- fasola
- cebula
- groszek
- szparagi
- buraki ćwikłowe
- kapusta
- grzyby
- koper włoski
- czosnek
Owoce z wysokim fodmap
- Jabłka
- wiśnie
- suszone owoce
- rodzynki
- brzoskwinie
- śliwki
Produkty zbożowe z wysokim fodmap
- Płatki owsiane, jęczmienne
- makaron pszenny, żytni
- kasza jęczmienna
- pieczywo razowe
Nasiona i orzechy
- orzechy nerkowca
- pistacje
Inne produkty z wysokim fodmap
- syrop glukozo-fruktozowy
- miód
- słodziki
Zalety diety fodmap
Stosując dietę fodmap niwelujemy dolegliwości jelitowe. Niewątpliwie jeśli po 12 tygodniach stosowania diety fodmap nie zauważymy poprawy, polecam eliminacje na stałe z naszego jadłospisu produktów z wysokim fodmap.
Dieta fodmap – jadłospis
- Pierwszy etap trwa 6 tygodni. W tym okresie ograniczamy do minimum produkty z wysokiem fodmap.
- Możemy zamienić w tym okresie pieczywo pszenne na pieczywo orkiszowe ryż lub ziemniaki
- Owoce suszone lub jabłka zamieniamy na banany czy truskawki
- Produkty mleczne zamieniamy na wersje bez laktozy
- Etap drugi trwa od 8 do 12 tygodni w tym czasie zaczynamy do naszej diety wprowadzać produkty zawierające dużo fodmap. Zapisujemy nasze obserwacje, w kontekście samopoczucia.
- Jeśli nasz organizm dobrze reaguje na produkty z wysokim fodmap, to znaczy, że przyzwyczaił się on do węglowodanów łatwo fermentowanych i możemy uwzględniać ich więcej w diecie.