Dietetyk personalny

W dzisiejszych czasach możemy zaobserwować pewną modę na odchudzanie czy stosowanie diet. Dzięki czemu uwydatnia się rola dietetyka personalnego, tzn. kogoś kto dostosuje dietę do naszych preferencji

Nasza dieta powinna być jak najbardziej spersonalizowana, czyli dostosowana do naszego stanu zdrowia. Rytmu dnia i upodobań żywieniowych (nie ma sensu, żeby ktoś jadł brokuły gdy ich nie lubi). Zasady dobierania założeń dietetycznych są co do zasady takie same, czyli aby tracić tkankę tłuszczową musimy stworzyć środowisko deficytu kalorycznego. Deficyt, rzędu 7000kcal = 1kg spalonej tkanki tłuszczowej. Kiedy chcemy skupić się na efektywnym budowaniu masy mięśniowej powinniśmy doprowadzić do delikatnej nadwyżki kalorycznej oraz dodatniego bilansu azotowego.
Wybór produktów i rozkład makroskładników oraz ilość posiłków będą zależały od tego czy nie borykamy się z problemami. Takimi jak insulinooporność, choroby tarczycy(w tym hashimoto) oraz naszych preferencji (jak ktoś woli zjeść 3 duże posiłki to nie ma sensu, żeby jadł 6 małych porcji które tylko będą go irytowały i pobudzały apetyt).

Oczekiwania Podopiecznych

Będąc trenerem personalnym oraz dietetykiem personalnym z „pierwszej ręki” wiem, czego od diety oczekują osoby początkujące. Przede Wszystkim są to

  • Efekty
  • Możliwość jedzenia ulubionych rzeczy
  • Brak spędzania całego dnia w kuchni
  • Sytość
  • Możliwość spożywania alkoholu
  • Możliwość jedzenia „na mieście”

Jeśli nie mamy problemów zdrowotnych w postaci wrodzonej insulinooporności (nie nabytej poprzez wysoki poziom tkanki tłuszczowej – co jest normalną reakcją organizmu!!!) lub innych powikłań zdrowotnych. Możemy powyższe punkty uwzględnić w naszej diecie. Warszawiacy mają bardzo mało czasu na przebywanie w kuchni, dlatego wyżej wymienione aspekty są dla nich bardzo ważne. W Warszawskich klubach fitness pracuje jako trener oraz dietetyk personalny od 5 lat i mogę stwierdzić, że takie podejście daje najlepsze efekty. Przekonanie 100% albo nic tutaj się nie sprawdza, lepiej zrobić cokolwiek!

Jaka powinna być dieta? – Spersonalizowana

Uważam, że zamykanie się w jednym schemacie jest bardzo złe i prowadzi do zniechęcenia i braku efektów. Dlatego jak jesteś na high carb a masz ochotę na chleb ze smalcem to od czasu do czasu zjedz go sobie – naprawdę nic się nie stanie a psychicznie bardzo odpoczniesz. Jak jesteś osobą zdrową najlepszą opcja będzie dietę elastyczna.

Rodzaje diet

Dieta wysoko węglowodanowa - high carb

Dieta High carb – protokół dietetyczny, który zakłada że większość kalorii dostarczane jest z węglowodanów, co jest bardzo optymalne w kontekście wydolności treningowej oraz sytości.

Dieta wysoko białkowa

Dieta Białkowa– w myśl tego schematu, głównym makro składnikiem diety są proteiny. Gwarantuje to wysokie uczucie sytości oraz zachowanie masy mięśniowej przy uwzględnieniu odpowiedniej objętości treningowej. Prowadzi do utrzymania dodatniego bilansu azotowego.

Dieta nisko węglowodanowa

Dieta Low carb– inaczej dieta tłuszczowa. Stosując się do tego schematu, żywienia ograniczmy ilość węglowodanów i białek, większość kalorii dostarczając z tłuszczu.

Dieta ketogeniczna

Ketogeniczna – ma na celu stworzenie środowiska, w którym nasz organizm czerpie energię z ketonów a nie glukozy, przyjęło się, że stan ketozy można osiągnąć poprzez dietę tłuszczowa jednakże są też inne sposoby.

Dieta Dabrowskiej

Dieta Dąbrowskiej  – podczas której eliminujemy produkty wysokokaloryczne i „szkodliwe” dla zdrowia, po to by „oczyścić” organizm i zmienić kompozycję sylwetki

Dieta IIFYM elastyczna

Dieta elastyczna IIFYM – dieta zbilansowana w której skupiamy się na ilości makroskładników. Źródła składników odżywczych mają drugorzędne znaczenie. Główna domeną tej diety jest „jedz co chcesz”. Jako trener personalny rekomenduje ten sposób żywienia moim podopiecznym

Dieta owocowo-warzywna

Dieta owocowo- warzywna– zakłada spożywanie wyłącznie owoców i warzyw po to by wytworzyć środowisko deficytu kalorycznego oraz teoretycznie „oczyścić” organizm co jest oczywiście nieprawdą.

Dieta przy insulinoodporności

Dieta przy insulinooporności – protokół dietetyczny w myśl którego eliminowane są cukry proste oraz kwasy tłuszczowe trans po to by promować wrażliwość insulinową. Bardzo ważne jest tutaj ograniczanie wyrzutów insuliny poprzez pory dostarczania posiłków oraz ilość makroskładników.

Dieta przy hashimoto – powinna bazować na produktach nieprzetworzonych, niskiej podaży węglowodanów oraz eliminacji potraw których nasz organizm nie toleruje.

Dieta Kopenhaska

Dieta Kopenhaska inaczej dieta 13 dniowa, nazywana tak ponieważ jej maksymalny czas wynosi 13 dni. Jest to bardzo skrajny protokół żywieniowy dlatego też trwa tak krótko. Jadłospis podczas trwania tego schematu żywienia jest bardzo monotonny, jednakże autorzy obiecują oszałamiające efekty, równocześnie podkreślając, że można ją stosować nie częściej niż raz na dwa lata.

Dieta Dunkana

Dieta Dukana– Sposób żywienia opracowany przez francuskiego dietetyka dr Pierre’a Dukana, który zakłada, że spożycie bardzo dużej ilości białka przy pomaga w utrzymaniu deficytu kalorycznego i promuje proces redukcji masy ciała, ograniczając tym samym możliwość wystąpienia efektu jojo. Dieta ma w czasie VI etapów pozwolić nam wygrać z nadwagą raz na zawsze.

Dieta 1000 kcal

Dieta OXY

Dodaj komentarz