Bardzo popularna dieta niskokaloryczna stosowana podczas odchudzania przez okres 13 dni, z racji na swój rygor. Skrajnie niska podaż kalorii (600-800 w ciągu doby) to znak rozpoznawczy diety kopenhaskiej. W trakcie odchudzania z wykorzystaniem diety 13 dniowej aktywność fizyczna powinna być ograniczona do minimum, a o intensywnych treningach wg nie powinno być mowy. Z racji na skrajnie ograniczoną podaż kaloryczną i jałowy jadłospis, twórcy diety kopenhaskiej zalecają jej stosowanie nie częściej niż raz na 2 lata przez okres 13 dni.

Wady

  • Bardzo niska podaż kalorii
  • Monotonny jadłospis
  • Brak energii
  • Słabe samopoczucie
  • Spadek beztłuszczowej masy ciała

Zalety

  • Szybka utrata wagi

Opinia trenera personalnego

Tworzenie środowiska głębokiego deficytu kalorycznego przez tak krótki okres czasu nie wpłynie korzystnie na kompozycje naszej sylwetki i proces odchudzania w kontekście długofalowym. Ponadto ograniczenie aktywności w ciągu dnia oraz rezygnacja z treningu jest słabym rozwiązaniem, nasza aktywność jest największa składową naszego metabolizmu i w ogromnej mierze warunkuje kompozycje naszej sylwetki(zaraz po podaży kalorycznej). W ciągu dnia osoba aktywna potrafi spalić nawet 1800 kcal. Dieta 13 dniowa teoretycznie mogłaby się sprawdzić u osoby chorobliwie otyłej, jednakże jestem zdania że lepiej by podziałał głębszy deficyt kaloryczny. Najlepszym sposobem odchudzania jest zmiana nawyków i 13 dni Głodówki niestety nie sprawi, że będziemy cieszyć się szczupła sylwetką, niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć.